- La pel·lícula documental s’emetrà aquest dijous dia 9 de gener a les 22.15h al C33 i a la plataforma 3CAT
- La pel·lícula s’estrenava fa un any als cinemes catalans i ha itinerant per 48poblacions de Països Catalans on l’han pogut veure més de 7.000 espectadors
La pel·lícula Canigó 1883. La llegenda pirinenca de Jacint Verdaguer, dirigida per Albert Naudín, arriba a televisió.
El film, va estar en cartellera dels cinemes catalans durant els mesos de febrer i abril 2024 i durant l’estiu i tardor va itinerar per auditoris i centres culturals amb el suport de museus, centres excursionistes, associacions culturals i ajuntament que hi fan suport -algunes d’ells ja van col·laborar-hi directament durant la fase de producció i rodatge-.
El film s’ha pogut veure en 48 poblacions de Catalunya, Andorra, País Valencià i Illes Balears (vegeu cartellera) on ha rebut bona acollida del públic i la crítica. A l’agost rebia el premi a la millor pel·lícula al Cerdanya Film Festival 2024 – Festival Internacional de Cinema de la Cerdanya. En el seu ’han pogut veure més de 7.000 espectadors.
La pel·lícula, impulsada per FilmeXplora Produccions, la Fundació Jacint Verdaguer i Símbols Editors, ha comptat amb el suport de nombroses entitats, institucions i particulars que el 2022 van sumar esforços per a fer possible la producció d’una pel·lícula en català que portés a la gran pantalla la segona part del periple pirinenc del poeta Jacint Verdaguer.
SINOPSI
Any 1883. Verdaguer, als 38 anys, i acompanyat d’un guia, puja al pic de Balaig, el cim més alt de la muntanya de Canigó. Des de les altures, la inspiració porta el poeta a la gènesi del Cant Quart del poema Canigó, un viatge pel Pirineu en una carrossa voladora, on Flordeneu, la fada, sedueix el cavaller Gentil. La idea propicia una travessa pels cims més alts del Pirineu, plena de reptes i passatges sorprenents que, anys més tard, ja gran, el poeta rememora tot rellegint la seva obra cabdal, Canigó.
Canigó 1883 és un film produït per Filmexplora en col·laboració amb la Fundació Jacint Verdaguer, laproducció associada de Símbol Editors i la participació de 3Cat. Compta amb el suport destacat deNoel, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Diputació de Lleida, Diputació de Barcelona, IDAPA Institut de Desenvolupament de l’Alt Pirineu i Aran, Musèus dera Valh d’Aran i la Xarxa de Museus d’Història i Monuments de Catalunya.
POPULARITZAR UNA PERSONALITAT ÚNICA
Segons Albert Naudín, “el cinema és una eina molt potent per explicar i popularitzar una mica més el nostre patrimoni cultural amb una mirada més àmplia i actual, i alhora reivindicar la figura d’un dels personatges catalans més il·lustres i transformadors socialment i culturalment parlant que tenim, i que pot servir d’inspiració per a les noves generacions”.
Jordina Boix, de la Fundació Jacint Verdaguer, explica que “aquesta història mostra la vessant més excursionista del poeta i transmet, per primera vegada en llenguatge cinematogràfic, el periple del seu viatge pirinenc i alhora vital. Un veritable homenatge en imatges a Verdaguer i a la muntanya. Hi trobem la personalitat d’un geni de la llengua, que més de 130 anys després, ens descriu amb la mateixa intensitat una història d’amor fantàstica tot creant un monument a la llengua i al país”.
Bernat Gasull, guionista de les dues pel·lícules, va dur a terme una elaborada tasca de documentació i recerca, inèdita fins ara: “S’han descobert coses mentre es feia la recerca, com noves excursions o cims que no sabíem que havia pujat el poeta. En acabat, calia construir la història”. El resultat de la seva investigació va donar lloc a set guions diferents. “Tot plegat ha estat, malgrat la basarda de la novetat i la solitud de trepitjar terreny desconegut, tota una experiència”, conclou Gasull.
L’actor Lluís Soler torna a posar-se a la pell i l’esperit del gran poeta. “La vida de Verdaguer és inabarcable. I plena de misteris, encara. És una personalitat única. Tenia un talent infinit, una tossuderia molt bèstia”. Per a Silvia Bel, que interpreta Flordeneu,“haver-me posat les paraules de Verdaguer a la boca és el privilegi de poder commoure amb uns versos que em connecten amb la terra, amb el paisatge, amb la cultura i amb la nostra llengua, i això és un autèntic honor”
FITXA TÈCNICA
Títol: CANIGÓ 1883 Subtítol: La llegenda pirinenca de Jacint Verdaguer
Gènere: Ficció Documental Durada: 70’ Any: 2023 Idioma V.O: Català
Direcció i producció: Albert Naudín. Producció associada: Jordina Boix i Jaume Ciurana. Guió original: Bernat Gasull. Muntatge: Albert Naudín i David Ayllón. Banda sonora: David Gómez. Vestuari: Albert Sangenís. Realització: Pep Soler, Samuel Colomer, David Ayllón i Albert Naudín. Actors principals: Lluís Soler, Sílvia Bel, Xavier Boada i Santi Pocino.
QUÈ N’HA DIT LA PREMSA
“La pel·lícula s’erigeix en una consecució de descàrregues contínues de bellesa natural emergent de l’aigua, la roca i els cims pirinencs, mentre els versos de Canigó t’acaricien l’oïda amb una captivant recitació simultània i una banda sonora encertadíssima”. Irene Ramírez Pla (Núvol)
“A partir de fets reals, els autors teixeixen una ficció documental que reivindica la figura d’un capellà contra corrent”. Rosa M. Bosch (La Vanguardia)