Verdaguer Pirineus

CANIGÓ 1883

Canigó 1883, la llegenda pirinenca de Jacint Verdaguer , pel·lícula documental de ficció dirigida i produïda per Albert Naudín i interpretada per Lluís Soler, Xavier Boada i Sílvia Bel.

La història comença l’any 1883. Verdaguer, amb 38 anys, acompanyat d’un guia, pugen el pic de Balaig, el cim més alt de la muntanya de Canigó. Des de les altures, la inspiració porta al poeta a la gènesis del Cant Quart del poema Canigó, un viatge pel Pirineu en una carrossa voladora, on Flordeneu, la fada, sedueix al cavaller Gentil. La idea propicia una gran travessa pels cims més alts del Pirineu, tot passant per la Cerdanya, Alt Urgell, Pallars, Ribagorça, Aran, Arieja i Andorra, plena de reptes i passatges sorprenents, que anys més tard, ja gran, el poeta rememora tot rellegint la seva obra cabdal, Canigó.

FITXA TÈCNICA I ARTÍSTICA

Direcció i Producció: Albert Naudín

Producció associada: Jordina Boix i Jaume Ciurana

Guió Original: Bernat Gasull

Música Original: David Gomez

Art i vestuari: Albert Sangenís

Muntatge: Albert Naudín

Interpretació:

  • Jacint Verdaguer (1901): Lluís Soler
  • Jacint Verdaguer (1883): Santi Pocino
  • Jaume Collell: Xavier Boada
  • Flordeneu: Sílvia Bel

Amb la participació de Televisió de Catalunya

Cartell Canigó 1883
Teaser - CANIGÓ 1883

SINOPSI

La història comença l’any 1901 al refugi de St. Fe del Montseny. Jacint Verdaguer amb 56 anys, és amb un grup de joves excursionistes, redactors de la revista ‘Joventut’.

En aquest context, Verdaguer ens comença a parlar del poema ‘Canigó’, tot just coincidint amb la darrera reedició de l’obra aquell mateix any.

En un salt temporal, explicat en veu en off pel mateix Verdaguer, l’acció se situa ara al massís del Canigó. Som a l’estiu del 1883, Verdaguer amb 38 anys, grimpa amb un pastor que li fa de guia, per les roques de la Xemeneia que menen al cim del Canigó. Dalt del cim Verdaguer contempla el paisatge i s’inspira per el poema que preparava, ‘Canigó’, concretament per a la gènesi del mític passatge entre el cavaller Gentil i la fada Flordeneu,en el qual la fada sedueix a Gentil i se l’endú en una carrossa voladora per recórrer el Pirineu fins a la Maleïda (Aneto), i altre cop tornar al Canigó pel vessant nord de la serralada. De fet, aquesta idea s’acabarà convertint en el Cant Quart del poema ‘Canigó’, i per descriure amb exactitud aquell passatge fantàstic escenari clau del poema, Verdaguer farà la travessa tal i com l’ha imaginat, de cim en cim per conèixer el Pirineu des de les altures, com un vol d’ocell i com ningú més ho havia fet.

A partir d’aquí l’argument ressegueix els fets i les aventures més rellevants d’aquesta travessa, els cims que va pujar i també els moments que inspiraren els personatges o passatges del poema ‘Canigó’.

En tots aquets afers, aventures i moments fantasiosos, s’entreveu la dualitat de Verdaguer, entre l’home poeta, el mossèn i l’església, i on el món de les fades és especialment rellevant. Aquest aspecte més personal del poeta, també ens arriba de la mà d’un altre personatge: mossèn Jaume Collell, amic íntim de Verdaguer però amb qui va acabar enfrontat. Un conflicte que humanitza el relat i l’aproxima a l’home més enllà del mite. És Collell qui, també des de la maduresa, ens explica les motivacions d’aquesta travessa i caràcter, sovint controvertit, de Verdaguer, però sempre amb connexions al procés creatiu del poema ‘Canigó’. Tot plegat configura un còctel a mig camí entre les cròniques del Verdaguer més aventurer i el retrat més íntim del poeta, sovint amagat entre versos d’un poema.  

Actualitat del projecte

Descobreix “Canigó 1883”: Projeccions a les Sales de Cinema

Podreu veure la pel·lícula documental Canigó 1883. La llegenda pirinenca de Jacint Verdaguer en el llistat de sales de cinema que anirem actualitzant

Estrena de “Canigó 1883” – La Llegenda Pirinenca de Jacint Verdaguer

Avui 26 de febrer de 2024 marca un moment especial per als amants del cinema català amb l’estrena de “Canigó 1883”, la segona part del díptic iniciat per “Maleïda 1882”.

Excel·lent acollida de la crítica a l’estrena de “Canigó 1883” al Festival de Cinema de Muntanya de Torelló

La presentació mundial del documental “Canigó 1883” al Festival de Torelló ha estat tot un èxit. La cinta de Naudín sobre el viatge de Verdaguer pels Pirineus ha rebut excel·lents crítiques.

Fotogrames de la pel·lícula

MALEÏDA 1882

Maleïda 1882, l’aventura de Jacint Verdaguer a l’Aneto, pel·lícula documental dirigida i produïda per Albert Naudín i interpretada per l’actor Lluís Soler, recrea amb absoluta fidelitat l’itinerari que va seguir Jacint Verdaguer en el seu ascens cap a la Maleïda (Aneto) l’any 1882. A través dels versos del poeta i dels textos d’investigació de Bernat Gasull, l’espectador descobreix un Verdaguer desconegut, aventurer i muntanyenc, pioner a casa nostra. El documental reprodueix les condicions, la vestimenta, els equips de muntanya de l’època i l’ambient de finals del s.XIX en els pobles per on va passar dels Pirineus catalans.

El documental, tan rigorós en la recreació de l’expedició com sensible en el retrat del poeta, cerca el mite de l’home, disposat a conquerir muntanyes per escriure la seva gran obra de poemes, Canigó, monument a la llengua i als paisatges del nostre Pirineu.

FITXA TÈCNICA I ARTÍSTICA

Direcció i Producció: Albert Naudín

Producció associada: Jordina Boix

Guió Original: Bernat Gasull

Fotografia: Samuel Colomer

Muntatge: Albert Naudín

Interpretació:

  • Narrador: Bernat Gasull
  • Jacint Verdaguer (1901): Lluís Soler
  • Jacint Verdaguer (1882): Santi Pocino

Amb la participació de Televisió de Catalunya

Cartell Maleïda 1882
Tràiler - MALEÏDA 1882
Productora audiovisual FilmeXplora

Contactar

Carrer Travessia 24
08293 - Collbató (Barcelona)

Mail: albert@filmexplora.com

Tel: +34 677 282 859